NIEUWBOUW WONING “KESTEL”

AALTER
BEN-WONING
E-PEIL E20
MASSIEFBOUW
OPLEVERING FEBRUARI 2016 (START APRIL 2015)

architect: ir.architect PETER GELDOF bvba

Voor het ontwerp voor deze BEN-woning was het uitgangspunt een compact en duidelijk hoofdvolume (steen). Daarin zijn alle gewenste functies ondergebracht (zit, eet, keuken, tv-ruimte, berging, trap, slaapkamers en badkamer).

De tuin van de woning is georiënteerd op het noorden. Voor zon en warmte zochten we een manier om de woning voldoende te openen naar het zuiden/westen zonder de privacy ten opzichte van de straat te verliezen: enerzijds door een centraal zonneterras te voorzien aan bureau-keuken-zitruimte; anderzijds door een tweede volume (hout) VOOR het hoofdvolume te plaatsen met fietsberging, carport, inkom en bureau.

De kelder is mee geïsoleerd en behoort zo tot het luchtdicht en geïsoleerd ‘beschermd volume’. Zo was het eenvoudig om de technieken in de kelder te voorzien zonder bij elke doorgang van de leidingen te vrezen voor bijvoorbeeld luchtlekverliezen.

Voor de massieve woning (muren in silicaatsteen, vloeren in beton, gevelsteen) hebben we een mooi blowerdoor-resultaat bekomen met verzorgd pleisterwerk, aluminium ramen en vooral een rubberemulsie-applicatie aan alle aansluitingen: we behaalden een n50-waarde van 0.32.

Samen met een WTW-ventilatie-unit, geo-warmtepomp en PV-panelen is een E-peil van E20 behaald in een aangename en ruime, lichte en comfortabele woning.

(fotografie © Peter Geldof)