Verbouwen van horeca met achterliggende schuur tot zorgwoningen met polyvalente ruimte ‘mok’

Beervelde
massiefbouw
OPLEVERING 2018

architect: ERKER bvba

Mok vzw biedt kwalitatieve huisvesting en een zinvolle dagbesteding aan meerderjarige personen met een beperking. De voorziening kocht hiervoor een oud horecapand te Beervelde met achterliggende schuur.

Het pand is gelegen in de dorpskern die stedenbouwkundig als kleinschalig wordt beschouwd en enkele beschermde elementen bevat. Bijgevolg waren er restricties omtrent het volume en de toe te passen materialen. De horizontale belijning op de gevel, de regelmatige raamopeningen, een plint, zijn elementen die terug te vinden zijn in de omliggende gebouwen. Vanuit deze elementen werd de gevel opgebouwd. De ramen werden dieper geplaatst, zodat er ruimte op de vensterbanken komt om bloembakken te kunnen plaatsen, zodat ook het nieuwe gebouw door de aanwezigheid van bloembakken Lochristi als bloemengemeente extra in de verf kan zetten. Deze elementen zorgen voor aansluiting met de omliggende gebouwen.

De tablethoogte van de ramen werd lager voorzien, zodat er ook vanop zithoogte optimaal zicht naar buiten is.

De toegang werd verlegd om meer centraal op het terrein binnen te komen. Deze toegang is hoog en breed genoeg om de brandweer toegang tot het terrein te geven.

In de hoofdbouw vooraan werden 7 rolstoe toegankelijke studio’s ondergebracht die elk worden uitgerust met leefruimte, kitchenette, open slaapkamer en badkamer. Deze studio’z zijn bereikbaar via de inkomdeur in de doorgang.

De schuur blijft als volume behouden.

In de schuur vooraan zijn 4 woningen voorzien, gericht op mensen met een betere mobiliteit, maar die nood hebben aan een striktere scheiding wonen / slapen om een houvast en structuur te hebben. De bovenverdieping staat via de vide in relatie met de benedenverdieping.

In het achterste gedeelte van de schuur bevindt zich de polyvalente ruimte, met hier boven de kantoor- en personeelsruimtes.

De grote binnentuin zorgt voor rust en ontmoeting met de aanwezigheid van groen en zicht op de kerktoren.

(fotografie © Erline Van Hijfte - visualisaties © 3D -depoo)