VERBOUWING WONING “BOSAKKER”

GENTBRUGGE
MASSIEFBOUW + UITBREIDING IN HOUTSKELETBOUW
OPLEVERING SEPTEMBER 2013 (START SEPTEMBER 2012)

architect: KMArchitectuur bvba

In dit project werd een ééngezinswoning verbouwd om extra ruimte te creëren voor een kantoor. De leefruimte van de bestaande woning werd kantoorruimte, waardoor de leefruimtes een nieuwe plek kregen in de uitbreiding achteraan de woning. De verbouwing werd aangegrepen om de relatie met de perfect georiënteerde tuin te versterken.

De woning is gelegen in een verkaveling uit de jaren ‘80 met een beperkt aantal woningtypologieën, allen met vrij donkere/gesloten ruimtes. De uitbreiding onderscheidt zich duidelijk van de bestaande woning. Voor het nieuwe volume werd gewerkt met een houtskeletstructuur, de gevels werden bekleed met vezelcementplaten en in tegensteling tot de bestaande woning werd resoluut gekozen voor een maximale lichtinval en ruimtegevoel.

De uitbreiding werd zeer goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Het dak van de bestaande woning werd bijkomend geïsoleerd, al het buitenschrijnwerk werd vervangen. De zonneboiler en het ventilatiesysteem D met warmterecuperatie zorgen voor een zeer energiezuinige woning.

(fotografie © Tom Leuntjens © Kris Merket)