WEDSTRIJDONTWERP “COLLE”

Melle
College van de Paters Jozefieten VZW
vervanging gebouw lagere afdeling
2020
tweede plaats

De schoolgebouwen van het College Melle situeren zich in een groene omgeving tussen de Brusselsesteenweg (zuiden) en Schelde (noorden). Het nieuwe programma bestaat uit 4 clusters die elk een ideale kant en oriëntatie hebben. De eerste cluster met administratie bevindt zich aan de oprit (oosten), een tweede cluster voor de leraarskamer neemt positie aan de tuin (zuiden), terwijl een derde cluster (zorgklas en polyvalente leslokaaltjes) goed gedijt aan de speelplaats (westen). Een speelruimte neemt als vierde cluster het noorden voor zijn rekening, aan de zijde van de toilet-toegangsdeuren, op voorwaarde dat er een voldoende ruime speelplaats blijft en dat de afstand tot het geklasseerde hoofdgebouw wordt gerespecteerd.

Een energetisch performant gebouw met een E-peil van E30 of beter maak je met een goed isolerende schil rond een compact en eenvoudig volume. De kostprijs van het gebouw beperken op korte termijn (bouwkost) en op lange termijn (energiekost en onderhoudskost) doe je op dezelfde manier. Dat dit kan met het vooropgestelde bouwprogramma op deze locatie bewijst het plan. Een lager gelijkvloers U-volume plooien we rond het te behouden gebouwtje. Het hoger volume van de speelruimte neemt bovenlicht aan de zuidzijde en krijgt een open zicht naar de speelplaats. In het bestaande gebouw bevinden zich nu al het sanitair en de technieken.

Ruimtes moeten functies niet altijd definiëren, wel veel kansen geven. De architectuur van een gebouw kan uitnodigen voor ontmoetingen en interacties waaruit we leren. Elke cluster kan zich naar buiten openen en die relatie maximaliseren we: een leraarskamer aan de tuin, polyvalente ruimtes aan de speelplaats, een marktgevoel bij de grote speelruimte binnen-buiten naast de klassieke gebouwen...

De levensduur van een gebouw wordt enerzijds bepaald door de bouwtechnische kwaliteit, anderzijds door de mogelijkheid om flexibel mee te evolueren doorheen de tijd. Hoe meer toekomstscenario’s er opgenomen kunnen worden in het basisplan, hoe duurzamer het gebouw. Als de basisstructuur en het circulatieschema klopt en een flexibele invulling krijgt, doorstaat die de tijd.